ДАРУВАЊЕ НА ИКОНИТЕ

ДАРУВАЊЕ НА ИКОНИТЕ

Почитувани верници!

Во недела, на 21 јануари, по повод празникот „Крштевање на Нашиот Господ Исус Христос – Богојавление“ (Водици), Катедралната црква „Св. Климент Охридски“, по завршување на Литургијата ќе биде домаќин на годишното дарување на иконите.

Оваа година, со голема радост објавиме дека имаме комплетно нов сет со повеќе од 100 икони за дарување со што го комплетиравме календарскиот (литургиски) циклус на празници. Новиот сет на икони, особено е збогатен со изработување на иконите на поголемиот дел од македонските светители, истовремено стандардизирајќи ја големината и квалитетот на иконите. Нашите досегашни икони ќе бидат архивирани со цел да се сочуваат овие бесценети историски вредности кои долги години се во континуирана употреба во црквата „Св. Климент“, со што ќе бидат поставени како дел од Галеријата на икони во црквата.

Периодот после Водици е прекрасна можност да ги повикате вашите свештеници да ги благословат вашите домови. Преубав чин во којшто учествува целата фамилија. За повеќе информации за благословување на домот или за закажување, ве молиме обратете се на парохиските свештеници о. Сашо Целески (437-225-0962) и о. Александар Тодоровски (647-801-9915).

Новата колекција на икони можете да ја погледнете со кликнување на „Каталогот на икони“. За секоја икона е изработено кратко житие на светителот или појаснување на празникот. Не заборавајте дека сите дарувани икони се задолжени и истите задолжително треба да ги вратите пред дарувањето за следната година.

Similar Posts