ИСТОРИЈА

Женската секција е основана како дел од Македонската Православна Црква “Свети Климент Охридски” во раните 1960-ти, кратко откако “Свети Климент Охридски” е регистрирана како прва Македонска Православна Црква во Канада. Женската секција, заедно со верското, културното и просветното друштво, зазема посебно место во нашата македонска заедница.

Идејата за формирањето на Женската секција е на Луба Нешевич, која работејќи со многу други жени од нашата заедница овозможија да се формира Женската секција на “Свети Климент Охридски”.

Луба Нешевич и Мери Кондоф заедно со Зорка Басил, Лефи Нешевич и многу други подеднакво мотивирани жени, се основачи на Женската секција чија цел е да создадат заедница на волонтери која ќе ја поддржи нашата црква, конгрегација и заедница. Нивната позитивна енергија, ентузијазам и љубов во волонтирањето се дел од секој концерт, банкет, религиски празник или настан.

Во 1963-та година, Мери Кондоф била избрана за прва претседателка на Женската секција. Женската секција организирала различни настани за прибирање на финансиски средства како продавање на топли печива, базари и ручеци за прослава на религиозни празници. За Велигден, најважниот македонски православен празник, Женската секција прави цветни венци за украсување на црквата и бојадисува јајца, кои ги подарува на членовите на црквата по црковната богослужба.

Од 1966-тата година, Женската секција организира Митровски базар, кој се одржува во неделата најблиску до празникот Митровден, на 8-ми ноември. Со овој базар, Женската секција се стреми да ја зачува нашата традиционална кујна преку понудување на различни македонски печива како пити со спанаќ и сирење, кифли, колачи и други печива направени од вештите раце на членовите на Женската секција.

Низ годините, Женската секција организирала дополнителни настани како понеделничко вечерно Бинго, распродажби, божиќни забави и модни ревии, исполнувајќи ја целта не само за прибирање на финансиски средства, туку и за креирање на чувство на заедница. Покрај овие настани, Женската секција организирала и патувања за посета на женски секции во другите македонски православни заедници во Канада и Америка.

Во 1980-тите и 1990-тите, Торонто ја прослави својата меѓународна и мултикултурна разноликост преку еднонеделната прослава наречена “Караван“. Благодарејќи на напорната работа на членовите на Женската секција и на Административниот совет, македонската култура заедно со многу други етнички заедници во Торонто, беше прикажана преку традиционална облека, храна, музика и танц.

Низ времето, Женската секција на “Свети Климент Охридски” еволуираше, но нејзината главна основна премиса и посветеност за зачувување и славење на нашата култура, остана непроменета.

1963 – Мери Кондоф1979 – Гордана Ристевски1995 – Вера Белчевска2011 – Горица Попоска
1964 – Нора Томас1980 – Нада Стојчевски1996 – Рада Видиновска2012 – Весна Амиконе
1965 – Ратка Шапас1981 – Драгица Ристовски1997 – Менка Кринчевска2013 – Рада Видиновска
1966 – Пат Џорџ1982 – Драгица Ристовски1998 – Трајанка Бакаловска2014 – Лидија Браснарски
1967 – Лена Стенвик1983 – Александра Стојковски1999 – Tрајанка Бакаловска2015 – Лидија Браснарски
1968 – Елка Георгиевски1984 – Дана Глобоцки2000 – Нада Стојчевски2016 – Даница Кристов
1969 – Трајанка Талевска1985 – Драгица Ристовски2001 – Марина Атанасовска2017 – Марина Атанасовска
1970 – Цена Гивенс1986 – Вера Петревски2002 – Марина Атанасовска2018 – Лидија Браснарски
1971 – Блага Мангова1987 – Слободанка Христова2003 – Јадранка Стојановска2019 – Марина Атанасовска
1972 – Лефи Нешевич1988 – Рада Димовски2004 – Јадранка Стојановска2020 – КОВИД-19
1973 – Ратка Шапас1989 – Фана Плетерска2005 – Блага Главота2021 – Ирена Шопов Караулис
1974 – Ратка Шапас1990 – Лена Таскас2006 – Менка Кринчевска2022 – Ирена Шопов Караулис
1975 – Петси Сајдер1991 – Донка Трифуновска2007 – Менка Кринчевска2023 – Ирена Шопов Караулис
1976 – Гордана Ристевски1992 – Вера Јанкуловска2008 – Слободанка Стојановски 
1977 – Ратка Шапас1993 – Лила Петревски2009 – Весна Амиконе 
1978 – Вера Чумандра1994 – Рози Стергиу2010 – Марина Атанасовска 

НАСТАНИ

Настани организирани од Женската секција:

5-ти јануари – Коледе (ден пред Бадник)

 • Женската секција ја негува старата традиција на подготовка на печени костени и други задоволства за децата од нашето Неделно училиште, како и нешто за возрасните членови.

7-ми јануари – Божиќ Нашиот православен Божиќ се слави со Божиќна забава за деца, вклучувајќи посета на Дедо Мраз.

 • Мини продажба на печива.

14-ти јануари – Стара Нова Година

 • Женската секција прави пита со паричка. Личноста што ќе ја добие паричката се верува дека ќе ја/го прати среќа во текот на годината.
 • Се одржува на најблиската недела до 14-ти јануари.

19-ти јануари – Водици

 • Мини продажба на печива по церемонијата на крстот.

8-ми март – Денот на жената

 • Прославен со ручек исполнет со музика и танцување.
 • Се одржува на најблиската недела до 8-ми март.

Март / април – Велигден

 • Неделата пред Велигден, Женската секција ја подготвуваат и декорираат црквата, бојадисуваат јајца и печат велигденски погачи, Козињак.
 • Присуство на богослужбите на Велики петок, организирање на цвеќиња и други донирани предмети.
 • Посета на Канадско-Македонскиот дом.

Април (недела пред Велигден) – Цветници

 • Ова е голем настан на Женската секција за продажба на печива подготвени од нашите членови домаќинки кои великодушно го донираат своето време и напор да помогнат овој настан да биде успешен за прибирање на финансиски средства.

Летни месеци: јуни, јули и август се генерално без настани/неактивни.

 

Пролет или есен: се организираат кратки, но забавни автобуски патувања надвор од градот, овозможувајќи споделување на носталгични приказни од минатото и создавање на нови заеднички искуства со сегашни и нови членови.

 Лето: се организира распродажба на предмети донирани од нашата заедница.

Викендот за Ден на трудот во септември: Се одржувагодишна конвенција на Американско-канадската епархија во една од Македонските Православни Цркви во Канада или Америка.

Октомври – нашиот најисполнет месец:

 • Се одржува нашата годишна модна ревија.
 • Многу денови посветени за месење кифли и пита (мазник).
 • Подготовка за 8-ми ноември.

8-ми ноември – Свети Димитриј (Митровден) Базар

 • Нашиот базар се состои од продажба на печива и благи, вклучително и продажба на пешкири, чаршафи, прибор за домаќинство и други предмети донирани од членовите на црквата.
 • Се одржува најблиската недела до 8-ми ноември.

Декември е исто така исполнет месец со подготовка и декорирање на црквата и банкет салите за претстојните празници.

8-ми декември – Патрониот ден на Свети Климент

 • Се одржува банкет во саботата најблиска до 8-ми декември.
 • Продажба на печива се одржува ден после банкетот (недела).

Декември – Годишна божиќна забава на Женската секција

 • Ручек со музика и танцување.
 • Се одржува на втората или третата недела од декември.