Црковен Билтен

Останете информирани со писанија од нашите парохиски свештеници и управен одбор.

Календари

Дознајте за претстојните празници, црковни служби и настани во нашата црква.

Донации

Нашата црква живее од добротворноста на нејзините членови и посетители. Поддржете не денес.

о. Сашо Целески и о. Александар Тодоровски

„Свети Климент Охридски“
Македонска Православна Црква

Македонскиот православен соборен храм „Свети Климент Охридски“ веќе 60 години е центар на Македонската заедница во Канада.

На 31 октомври 1962 година, беше формирана повелба и црковно собрание, со што практично започна изградбата на она што ќе станеше катедралната црква на Канадското седиште на Американско-Канадската Епархија на Македонската Православна Црква – духовен матријарх на десетици илјади православни Канадско-Македонци. По повеќемесечно собирање средства, во април 1964 година започнала изградбата на Свети Климент. Во една година, катедралата беше завршена. 18 април 1965 година беше ден кој православните Македонци во Канада вечно ќе го паметат – Осветувањето на Македонската православна катедрала „Свети Климент Охридски“, во Торонто.

Денес, Свети Климент не само што се грижи за духовните потреби на македонската заедница во Торонто, туку е дом на многубројни истакнати образовни, културни и добротворни друштва кои активно ја чуваат и промовираат македонската етничка и културна свест.


Нашите Секции

Започнете Да Давате Денес

Што е ова?

Оваа онлајн платформа за донации е гордо поддржана од


Страницата за донации беше предложена од г. Glen Day од „Heritage Funeral Centre“ за да и помогне на нашата црква „Свети Климент“ да обезбеди нов, лесен и сигурен извор на онлајн приход. Иако ова не е наменето да го замени личното присуство на богослужба, сакаме да знаете дека вашите онлајн донации ќе имаат многу поголемо влијание врз Свети Климент отколку традиционалните „ќеш“ донации.

За секој долар дониран во текот на годината, вие донаторот ќе добиете даночен кредит од Свети Климент, а „Heritage Funeral Centre“ ќе ја усогласи вашата донација до првите $5000 од нов приход генериран преку оваа онлајн платформа.

Ви благодариме за поддршката на Свети Климент. Бог да ве благослови.

Што Велат За Нашата Црква

5 star rating
5 star rating
5 star rating
5 star rating
5 star rating
This is a beautiful church and I have had the honour of getting married here. The grand chandelier and incredibly intricate paintings and icons of the Saints is a sight to see; I always get goosebumps when I enter the church. It’s equally as beautiful outside, as well. The church also has banquet halls for entertaining and an elevator… Father Sasho and the great people who assist him at the church make it such a pleasant place to visit; they are all very nice people… I love this church!
Kay K
5 star rating
5 star rating
5 star rating
5 star rating
5 star rating
Absolutely beautiful Macedonian Orthodox Church! One of the oldest and nicest in Toronto. The banquet halls are home to many celebrations of all kinds and I often see various groups renting them-not just Macedonians and not just for religious celebrations. Great place to come and pray and find peace
Antonio Stojanovski
5 star rating
5 star rating
5 star rating
5 star rating
5 star rating
Wonderful place, great location, big parking space, few banquet halls for all kinds of family celebration.
Biljana Jordanoska

Нашата прекрасна црква

Фото Галерија

Во текот на последните 60 години, нашата црква сподели безбројни искуства со нашите членови и Македонската заедница! Ве молиме испратете фотографии од вашите специјални настани во Свети Климент Охридски, за да имате шанса да бидете прикажани во оваа фото галерија!

Фотографии на сајтот од: Зоран Карапанчев. Следете го на Инстаграм (@zorankarapancev) да видете повеќе.

Останете во тек со нашите социјални медиуми!